nav-left cat-right
cat-right

Stop med at bruge brænde eller briketter til opvarmning

comfortable home med briketterDer er stadig rigtig mange af os som varmer vores hjem op med brænde eller briketter, og det burde vi faktisk ikke gøre. I nyeste udgave af Technology har en en artikel “ho to make your home more comftable” som skriver at op imod 42% af verdens befolkningen benytter afbrænding af træ til varme. Hvorfor er dette et problem, er der sikkert mange der spøger, træ er jo som de fleste ved, Co2 Neutrals, det vil sige, at ved afbrænding frigives kun det Co2 som træet har optaget mens det voksede op, så der kommer dermed ikke en ekstra belastning på drivhuseffekten som f.eks. ved afbrænding af kul, gas eller olie. Så hvorfor burde vi ikke alle sammen gå over til briketter eller brænde som primære varmekilde, da det jo kunne være en af måderne at udsætte den globale opvarmning på, og gøre herren glad igen.
Desværre har det vist sig at når man brænde træ af, hvad enten det er bøgebrænde, træbriketter, træpiller eller andre former for træ, så udvilkes der nogle ret slemme giftstoffer kaldet dioxiner. Disse giftstoffer slipper ud sammen med røgen i din skorsten, og falder så efterfølgende ned med regn, går i forbindelser med vores vand og planter. Dioxiner blev f.eks. benyttet i stor stil under vietnamkrigen, hvor man brugte dioxin som plantegift i jungleområderne. Her har man så efterfølgende set at effekten af den, som inkluderer øget risiko for kræft, reproduktionsforstyrrelser, nedsættelse af immunforsvaret, neurotoksiske effekter og forskellige hormon påvirkninger. Så bestemt ikke noget vi ønsker at få ud i naturen. Faktisk står private brændeovne for over 40% af udledningen af dioxiner her i Danmark.

Det er ikke helt lige meget hvad man brænder af

brænde eller briketter hos natural technologyIkke nok med at der udledes masser af giftige elementer fra almindeligt rent og tørt træ, men opnår man ikke en god forbrænding, så er problemer pludselig meget værre. Ved en god og stabil forbrænding ved høj varme, så ødelægger man også en del af de skadelige partikler, hvilket jo er fint. Desværre er der mange som har en forældet brændeovn, eller ikke tilfører nok ild under afbrænding, dette resulterer i en dårlig forbrænding, hvor man ikke få fjerne så mange skadelige stoffer.
Benytter man vådt træ, eller endnu værre imprægneret træ, så bliver dette problem endnu større, og mængde af skadelige stoffer man sende ud med røgen, er betydelig større.
Derfor bør man udelukkende benytte tørt træ og rent træ i sin brændeovn, og ikke bruge andet i den, som f.eks. mælkekarnoner, aviser, reklamer og hvad folk nu ellers har for vane lige at smide i sin brændeovn. Så brug kun brænde købt til dette formål, eller briketter af en god kvalitet. Så minimere du mængen af dioxiner du sender ud. Det aller bedste for miljøet ville dog være, hvis man helt undlod at fyre op med træ af nogen art i sin brændeovn.

Andre kilder til dioxner

Brugen af træ til brænde er ikke den eneste kilde til udledningen af dioxner. F.eks. kompostering af træ og haveaffald udleder også en hel del dioxner, men også Co2. Lader man f.eks. et træ ligge og rådne op, så bliver der over tid frigivet præcis den samme mængde af Co2, som hvis man havde brændt det af i sin brændeovn.
Indtil for få år siden, så var industrien den største synder inden for udledningen af Dioxiner, men på dette område har vi heldigvis fået en del skrappere krav, og dette har gjort at der er kommet betydelig flere og bedre partikel filtre i industrien, og udledningen af skadelige stoffer er blevet reduceret kraftigt.